dilluns, 30 de novembre del 2009

PROJECTE 2

Edmund Husserl (Moràvia 1859-1938).Durant auqest anys Moràvia pertany a l'imperi austrohongarès;a continuació citaré els trest més característics d'aquest imperi:

-TERRITORIS DE L'IMEPRI:

* Àustria tenia gran complexitat territorial:
  • A l'Oest, Tirol i Àustria.
  • AL Sud-est, Istria i Dalmacia.
  • AL Nord, Bohèmia, Moràvia , Galitzia i Bucovina. Els habitants de Bohèmia, els txecs, representaven el 23% de la composició nacional, eren nacionalistes i tenien importants enfrontaments amb la minoria alemanya del seu territori. Els polonesos (17%) i rutenos (12%) estaven assentats en la Galitzia.
  • AL Sud, Dalmacia i Bòsnia- Hercegovina.
*Hongria estava dividida de la següent forma:
  • Eslovènia, Croàcia i Transilvània, les quals havien perdut els seus drets polítics en favor d'Hongria des de 1867. La població dominant era la magiar (54%), seguida de la romanesa (16%), eslovaca (10,7%), alemanya (10,4%), i grups minoritaris de nòmades, serbis i croates.

-POLÍTICA I GOVERN:
El sistema imperial austro-hongarès negava tot tipus de nacionalisme, fos alemany ,txec o magiar, però la burocràcia i el cos d'oficials estaven integrats per alemanys d'origen o d'adopció. En Viena va tenir lloc un vigorós moviment de reforma de signe liberal, però tenia una debilitat, la impossibilitat de reconciliar les aspiracions del liberalisme i del nacionalisme.El príncep Schwarzenberg, successor de Metternich, cap de govern, va clausurar la Dieta constituent i va forçar a Fernando I perquè abdiqués en el seu nebot Francisco José I. Francisco José va ser nomenat Emperador el 2 de desembre de 1848 regint l'Imperi durant més de seixanta anys. Al març de 1849 va revocar la Constitució hongaresa signada pel seu antecessor, reafirmant les seves sobirania per dret diví: es tornava d'aquesta manera a l'absolutisme monàrquic. Quan en 1852 mor Schwarzenberg, Francisco José I no tornarà a nomenar primer ministre. L'absolutisme no podria anar més lluny. En la dècada de 1850, el sistema de Bach seria el model autoritari que perviuria fins a 1859; aquest sistema es va caracteritzar per:

1) El increment de les despeses de la burocràcia i de la policia (per a impedir moviments nacionals i liberals)

2) El impuls del comerç i la indústria que milloren els transports (ferrocarril, acondicionament del Danubi), , es va crear una indústria moderna en Bohèmia i Moràvia.

3)La consolidació de l'Església catòlica. Pel Concord
at de 1855 es va cedir a l'Església el control de l'ensenyament i els privilegis dels bisbes.

-DEMOGRAFÍA:

La població de l'imperi era de 48.592.000 habitants en el cens de 1907.
Àustria tenia 28.571.446, Hongria 20.935.800 i la província de Bòsnia i Hercegovina 1.931.802. La població estava desigualment repa
rtida en el territori, que presentava una densitat de població de 78 hab/km².
En 1914, Àustria tenia 97 hab/km², i Hongria 66 hab/km². El contrast era superior entre les regions industrialitzades (Baixa Àustria, Bohèmia, Moràvia i Silesia), que superaven els 120 hab/km², i les zones muntanyenques dels Alps (Salzburg, Tirol i Vorarlberg) i els Balcans (Bòsnia i Hercegovina i Dalmacia), que no arribaven als 60 hab/km². tenien densitats entre els 50 hab/km² i els 70 hab/km².


-CRONOLOGIA DE L'IMPERI:

*1867: Compromís Austrohongarès. Autonomia para Galitzia i Croàcia.

*1878: Àustria-Hongria obté els territoris turcs de Bòsnia i Hercegovina i Novipazar.

*1879: Aliança d'Àustria-Hongria i l'Imperi Ale
many. *1892: Entra en circulació la corona d'or.

*1907: E
ntra en vigor el sufragi masculí directe per a tot home major de 24 anys a Àustria.

*1907: Primeres eleccions a Àustria amb sufragi universal directe.

*1908: Annexió de Bòsnia i Hercegovina.

*1912: Sèrbia i Bulgària formen una aliança contra l'Imp
eri Austrohúngaro.

*1914: El archiduc Francesc Ferrana i la seva esposa Sofia Chotek só
n assassinats a Sarajevo per un atac terrorista. La declaració de guerra de l’imperi a Sèrbia provoca declaracions de guerra en cadena donant inici a la Primera Guerra Mundial.

*19
19: L'Imperi Austrohongarès queda totalment dissolt

.